Mijn blogs | Waar gaat mijn tijd naartoe?
22 december 2022

Waar gaat mijn tijd naartoe?

Herken je dat gevoel dat de tijd tussen je vingers wegglipt gedurende de dag?

's Morgens lijkt de dag voor je uit te strekken en plotseling is het alweer half 3 en vraag je je af wat je nou helemaal gedaan hebt. Je was toch echt de hele dag bezig, maar waarmee? Was het wel belangrijk?

Uit onderzoek blijkt dat we, gemiddeld genomen, minder dan de helft van onze werkdag aan de belangrijkste taken van onze baan besteden. Waaaat? Minder dan de helft? Ja da's dus ruim de helft van je werktijd waarin je werk doet dat eigenlijk niet je belangrijkste taken zijn. Wat je dan wel doet? Niet-noodzakelijke taken, e-mails, vergaderingen en reageren op onderbrekingen. Hoe kan dat nou?

Dit heeft drie mogelijke oorzaken:

  • Verslaafd aan hard werken aan de verkeerde dingen.
  • Dringende taken altijd voorrang geven boven belangrijke taken.
  • Multitasking

Ik licht hieronder ze toe en vul ze aan met tips hoe je dit kunt voorkomen en anders aan kunt aanpakken.

Verkeerde resultaten

We hebben de neiging hard te werken, daar is natuurlijk niets mis mee, maar stel dat je steeds hard werkt aan die zaken waaraan je geen waarde hecht of die niet belangrijk zijn? Hard werken kan een gevoel van bevrediging opleveren, je wordt zogezegd beloond. Uit onderzoek in de psychologie blijkt dat we geneigd zijn steeds hard te werken voor deze 'beloning' ook als dit helemaal niet nodig is of niet het juiste resultaat is. Kortom je werkt allerlei taken af maar vraagt je niet af of het de juist taken zijn.

Wat te doen: Het helpt om je bewust te zijn van wat je wilt bereiken en wie je echt wilt zijn. Je kunt dan voorkomen dat je de verkeerde doelen najaagt waar je later spijt van krijgt. Kortom, maak een lijstje en focus op wat er echt toe doet!

Dringende zaken eerst

We hollen vaak van de ene urgente taak naar de volgende. Daardoor nemen we geen tijd om na te denken of te besteden aan ontwikkeling en groei. Je werkt vaak op de automatische piloot en handelt al je taken af op basis van wat urgent is in plaats van wat eigenlijk het belangrijkst is.

We hebben de neiging te denken dat urgente taken ook de belangrijke taken zijn, maar dat is niet hetzelfde. Daardoor werken we vaak aan het verkeerde. Urgente taken moet je voor een bepaalde deadline afhebben. Belangrijke taken zijn anders. Als je ze uitvoert, kun je grote positieve resultaten verwachten, en als je niet doet kun je negatieve gevolgen verwachten.

Wat te doen: zoom even uit en zet een pas op de plaats. Laat je niet leiden door deadlines (vaak ook nog die van anderen), maar focus op wat belangrijk is voor jouw resultaten en probeer die urgente zaken te delegeren, voorkomen of te verwijderen. Is het echt zo urgent…?

Multitasking

Multitasking lijkt een goede kwaliteit. Je denkt misschien dat mensen die multitasken super productief zijn, maar het tegenovergestelde is juist het geval. Als je multitaskt doe je twee (of meer) taken niet echt tegelijk, dat kan namelijk niet. In feit schakel je steeds heel snel tussen de taken. Het gebrek aan focus gaat ten koste van de kwaliteit van je werk en dat leidt weer tot fouten. Maar waarom doen we het dan zul je denken? Dat komt omdat multitaskers er moeite mee hebben om afleiding te negeren en zich op één taak te focussen. Verschillende dingen tegelijk doen voelt dan als compensatie maar ze zijn dus eigenlijk helemaal niet productief.

Hoe dan wel: Elimineer zoveel mogelijk afleiding. Zet je telefoon op stil, zet de notificaties van je mailprogramma uit. Maak een lijstje van wat je wilt doen op een dag en ga aan de slag met het allerbelangrijkste. Stop niet, tot je deze taak af hebt en ga dan de volgende doen. Lastig om te focussen? Zet een timer op 25 minuten en dwing je zelf om die tijd door te werken. Daarna neem je 5 minuten rust en ga je weer verder. Je hebt hier ook hele handige apps voor om je te helpen bij dit gefocust werken zoals bijvoorbeeld Forest. Je leest er meer over in deze blog.  

Ik hoop dat dit jou kan helpen om met meer focus en rust te werken aan die taken die echt belangrijk zijn. Je zult zien dat het einde van je werkdag heel anders voelt!