Mijn blogs | Snellezen, hoe doe je dat?
12 oktober 2020

Snellezen, hoe doe je dat?

Begin van de zomer schreef ik in mijn blog over de cursus Speedreading die ik deed.
Ik gaf toen deze tips alvast aan je mee die kunnen helpen sneller en meer te lezen:

    • plan het in (liefst een vast moment per dag)
    • zoek rust (logisch, maar soms best lastig)
    • vermijd afleiding (telefoon op stil en wegleggen, kinderen in bed of niet in de buurt)
    • drink water (dat is namelijk heel belangrijk voor je concentratie)
    • geef je over en geniet van het boek!

Inmiddels heb ik alle 6 de modules van de cursus afgerond dus wil ik graag met jullie delen wat ik leerde.

Hierbij 5 tips die ik nu toepas als ik non-fictie lees, dus vakliteratuur of andere informatieve boeken. Mijn romans lees ik gewoon heerlijk op elk moment dat het schikt en zonder verdere technieken.

Tip 1

Zorg voor concentratie en focus. Het is zo belangrijk om echt tijd te creëren, er goed voor te gaan zitten en te zorgen dat je niet wordt afgeleid. Lekker de telefoon op stil en er echt voor gaan zitten. Dan ga je namelijk vanzelf al sneller. Zie ook de tips hierboven.

Tip 2

Volg met je potlood elke regel die je leest. Dit was een belangrijke kern uit de cursus. Je brein kan veel meer informatie verwerken dan je nu meestal doet. Wat we nu vaak doen is dat we in ons hoofd \'hardop\' lezen, dat wordt subvocaliseren genoemd. Maar dat gaat vrij traag. Door met je potlood mee te bewegen met de regels die je leest, geleid je je ogen en ga je sneller. Dat werkt echt! Ik ging tijdens een oefening van krap 200 naar krap 300 woorden per minuut.

Tip 3

Bepaal je leesdoel. Stel je zelf de vraag waarom je dit boek gaat lezen. Wat wil je eruit halen? Welke informatie heb je nodig? Gaat het om een studieboek en moet je alles weten? Of zijn er eigenlijk maar 5 van de 12 hoofdstukken relevant voor jouw leesdoel. Hier vooraf over nadenken helpt.

Tip 4

Lees eerst de inhoudsopgave en dan de conclusie van het boek (als die er is). En lees vervolgens per hoofdstuk de inleiding en conclusies. En als die er niet zijn, dan alleen de eerste en laatste regel van elke alinea. Hiermee haal je de kern uit elk hoofdstuk. En als je voor je leesdoel maar enkele hoofdstukken nodig hebt doe je dit bij die hoofdstukken. Mocht iets heel interessant zijn, kun je altijd nog meer lezen.

Tip 5

Wil je graag lang en blijvend onthouden wat je leest? Onderstreep dan wat belangrijk is tijdens het lezen. Maak na het lezen van een hoofdstuk een mindmap van de relevante informatie met behulp van de onderstreepte woorden. En het is handig om te weten dat een mindmap beter aansluit bij de wijze waarop ons brein informatie kan onthouden. Mocht jij het fijn vinden om traditioneel samen te vatten dan is dat natuurlijk ook prima.

Wil je informatie echt permanent onthouden neem dan je mindmap na 24 uur, 1 week en 30 dagen opnieuw door. Dan wordt het in je brein verankerd. Je begrijpt, erg gaat nog een hele wereld schuil achter deze kennis. 

Uiteraard is de online cursus veel uitgebreider en komt hier nog veel meer informatie aan bod om sneller te gaan lezen.

Ik hoop dat jij met deze 'sneak preview' hier ook al je voordeel mee kunt doen.

Zou jij meer willen leren over focus en wat dit met je werk of lezen doet?
Of over andere vaardigheden om meer gedaan te krijgen in minder tijd? 
Stuur me een berichtje via de contactpagina dan maken we een afspraak voor een gratis situatiescan. Uiteraard gewoon online lekker vanuit jouw huis.