Mijn blogs | Pomodoro techniek, de wat….???
15 juni 2020

Pomodoro techniek, de wat….???

Timemanagement, wat een boeiend onderwerp blijft het, althans dat vind ik dan 😊.
Onlangs las ik weer eens iets over een techniek die ook bij mij wat op de achtergrond geraakt was maar die ik graag met jullie wil delen omdat hij zo ontzettend effectief is: De pomodoro techniek.

De Pomodorotechniek is een methode voor tijdmanagement, ontwikkeld aan het eind van de jaren tachtig door Francesco Cirillo. De techniek is sterk gerelateerd aan timeboxing. Bij Timeboxing krijgt alles wat je doet een maximum te besteden tijd. Bij de pomodoro techniek ook, namelijk 25 minuten.

Francesco werkte met deze techniek met behulp van een kookwekker, deze had de vorm van een tomaat, vandaar de naam Pomodoro.

Het idee is dat je steeds werkt in periodes van maximaal 25 minuten met daarna 5 minuten rust.

Dit herhaal je 4 keer en daarna neem je 15-20 minuten rust. Voor de duur van 25 minuten zet je een kookwekker (of andere wekker natuurlijk).

Belangrijk bij deze techniek zijn de 5 bijbehorende stappen:

1. Besluit welke taak je gaat doen

Schrijf deze op een vel papier of lege blz van je to-do blok. Bepaal per taak hoeveel pomodoro’s je ervoor nodig hebt: 1, 2, 3…? En maak evenzoveel hokjes achter de taakomschrijving.

Een paar kleine taken kunnen ook samengevoegd worden tot 1 pomodoro.

2. Stel de kookwekker in op 25 minuten

Dit kan op elke wekker die jij beschikbaar hebt. Het voordeel van de kookwekker is dat het tikken je bij de les (en dus aan het werk) houdt.
Wil je voorkomen dat je op je mobiel gaat kijken? Gebruik dan de Forest App. Deze app beloont je met het laten groeien van je boompje zolang jij niet op je telefoon naar andere zaken kijkt. Super leuk! Ik besteed hier in een volgende blog meer aandacht aan.

3. Werk aan de gekozen taak tot de wekker gaat

Werk gefocust door gedurende 25 minuten. Jij hebt een doel en daar werk je aan, neem je pomodoro serieus! 

4. Neem een korte pauze

Na 25 minuten heb je een korte pauze. Haal wat te drinken, ga naar het toilet. Probeer ook in deze tijd niet naar je mails te gaan kijken, hoe verleidelijk ook. Geef je brein echt even rust, kijk naar buiten, mijmer wat, geef je huisgenoot een knuffel. Daarna ga je door met de volgende pomodoro.

5. Elke vierde pomodoro neem je een langere pauze (tussen de 15 en 30 minuten).

Na 4 pomodoro’s ben je 2 uur aan het werk. Tijd voor een langere pauze. Strek je benen, maak een korte wandeling, klets met een collega of doe een huishoudelijk klusje maar wees niet bezig met je werk.

Eventueel blok je hier wat tijd om je mails te lezen en mails af te handelen waarvan dat in 2 minuten kan.
Daarna ga je weer verder met een nieuwe serie van 4 Pomodoro’s.

Belangrijk is dat een Pomodoro ondeelbaar is. Je werkt altijd 25 minuten aaneen. Wordt je veel afgeleid, turf dan eens voor jezelf hoe vaak, dat helpt om je brein hierin te temmen. En storen collega’s je? Vraag of je later bij ze langs kunt lopen en leg dan uit hoe je werkt. Houdt je aan deze afspraak dan zullen ze je hierin ook respecteren.

Meer weten of eens over van gedachten wisselen hoe deze techniek jou kan helpen efficiënter te werken?