Mijn blogs | 3 tips ter voorbereiding van je vakantie
1 juli 2019

3 tips ter voorbereiding van je vakantie

Het is zomer en misschien mag jij ook binnenkort op vakantie? Wellicht heb je dan nu al last van stress omdat je nog zoveel af wilt krijgen voor vertrek? Of heb je ook zo'n hekel aan inpakken? Ikke wel. Lang heb ik me afgevraagd hoe dat kon. Zo veel zin in de vakantie, maar dat inpakken...vreselijk! Nu weet ik hoe het komt: inpakken betekent kiezen. Wat neem ik wel mee? En wat niet? Welke kleding kies ik uit voor de komende weken. Dat is elke ochtend al lastig, laat staan dat ik dat voor 2 of 3 weken moet doen. 
Sinds ik weet dat het daaraan ligt, gaat het wel wat soepeler. Hieronder 3 tips ter voorbereiding van jouw vakantie. Je werk afsluiten, inpakken en zorgeloos genieten! 

Tip 1      Begin op tijd met afronden
Niets is vervelender als je laatste dag voor je vakantie nog zitten stressen en erachter komen dat je zaken half af achter laat. Dat is niet alleen lastig voor je collega's, klanten of manager, maar geeft jou ook een onrustig gevoel en maakt het moeilijk het werk lost te laten terwijl dat juist zo belangrijk is op vakantie.
Blok een halve dag af in je agenda een week voordat je met vakantie gaat. Deze halve dag gebruik je om:
  • te bepalen welke werkzaamheden nog voor je vakantie gedaan moeten worden en welke zaken uitgesteld kunnen worden tot daarna of welke taken naar een collega overgedragen moeten worden; 
  • en je plant de laatste week goed in en bent duidelijk over je prioriteiten naar je collega's, klanten en je leidinggevende. Wat kan men nog wel van je verwachten en wat niet meer? Door te communiceren voorkom je verkeerde verwachting en telefoontjes tijdens je vakantie;
  • Je gebruikt de resterende tijd om taken te doen die echt prioriteit hebben.

Door dit een week vooraf te doen, weet je zelf goed wat je te doen staat in die laatste week en stel je jezelf geen onhaalbare deadlines. Verder is het leuk te weten dat je zeer productief wordt met een duidelijke deadline in je hoofd. Dus maak daar gebruik van en je kunt nog veel werk verzetten in je laatste week!

Tip 2      Inpakken...
Tijdens het inpakken maak je voortdurend keuzes. Je bent bang om zaken te vergeten en hebt vaak maar beperkte ruimte om spullen mee te nemen. Echt leuk wordt inpakken nooit maar je kunt het wel iets gemakkelijker maken. Dit doe je door: 

  • Een lijst te maken. Met een lijstje inpakken zorgt ervoor dat je tijdens het inpakken alleen het lijstje hoeft af te werken. Op de site van de ANWB vind je voor elke vakantie (autovakantie, vliegvakantie, kampeervakantie, fietsvakantie of wandelvakantie) een inpaklijst. Je kunt hem eenvoudig uitprinten, dat scheelt je dus alweer heel veel werk om zelf te maken.
  • Op tijd te beginnen. Een open deur maar de meest gemaakte fout is gehaast inpakken. Je kunt op elke kamer een koffer of tas klaarzetten en per kamer/gezinslid inpakken. Heb je tijd om dat allemaal achter elkaar te doen, prima. Maar het kan ook door elke dag 1 tas of koffer te doen. Ben je ook niet 3 uur lang beslissingen aan het nemen ;-). 
  • Rol je kleding op! Op internet staan diverse lijstjes met inpak-tips en reisweetjes. Die zal ik hier niet herhalen maar 1 tip moet ik als organizer met je delen: Rol je kleding op! Dit voorkomt vouwen en kreuken en je kunt in je koffer alles heel gemakkelijk vinden. 

Tip 3      ...en wegwezen! Laat los en geniet! 
Natuurlijk ga je niet meer zonder smartphone op vakantie. Het is je navigator in vreemde oorden en je maakt er je mooiste en leukste vakantiefoto's mee. Dit heeft ook een keerzijde. Want je bent bereikbaar op je mail en via je social media krijg je alles mee wat thuis gebeurt. Terwijl je pas echt tot rust komt als je het leven thuis echt even achter je laat. Dus zet de notificaties van je apps uit en laat die smartphone ook maar even vakantie houden. Lees je app-jes bijvoorbeeld maar 1 x per dag of verwijder tijdelijk de mailapplicatie of zet je data uit. 
Je lijf heeft het nodig om minimaal eens per jaar echt langdurig te ontspannen. Je brein ontspant en herstelt en je krijgt nieuwe energie. Gek genoeg helpt het daarbij ook om nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe dingen te zien. Dus maak tijd en ruimte voor nieuwe ervaringen, rust, ontspanning en geniet misschien wel van een dagje helemaal niets doen! 

Een fijne vakantie gewenst!