Mijn blogs | Beslissingen nemen
28 april 2022

Beslissingen nemen

Wat moet ik allemaal doen vandaag? 
Wat zijn prioriteiten deze week?
Wat moet ik hemelsnaam met deze e-mail doen?
En wat kan ik mijn collega het beste antwoorden?
Waar is mijn volgende overleg? Is het online of op locatie?

Herken je dit soort vragen, die zich de hele dag voordoen?

Mijn workshops en trainingen over Timemanagement en Mailmanagement trap ik altijd af met het onderwerp 'Beslissingen nemen'. 
Waarom? Wat heeft dat te maken met effectief werken? 
En hoe helpt dat met het slimmer werken met Outlook?
Nou dat heeft heel veel met elkaar te maken en dat zit zo.

De relatie tussen beslissen en effectiviteit
Elke week, elke dag, elk uur neem je beslissingen. Dat gaat eigenlijk de hele dag door. Grote en kleinere beslissingen. Doe ik deze taak eerst? Of toch die andere? En ga ik wel naar deze vergadering of niet? Of besteed ik hier veel of weinig tijd aan? Wat zijn mijn prioriteiten vandaag of deze week?

Een groot deel van deze beslissingen nemen we zonder erbij na te denken. 
Of onbewust: door mails niet te openen hoef je niet na te denken over wat er aan jou gevraagd wordt, hoef je ook niet te beslissen. Door gewoon naar dat overleg te gaan dat nou eenmaal in je agenda staat beslis je om dit voorrang te geven boven iets anders. Terwijl iets anders misschien wel belangrijker is, maar daar heb je niet bewust over nagedacht.
En zo gaat het de hele dag door…

Kortom, bewust beslissen over je werk is superbelangrijk. 
Bewust beslissen over je tijd, over je e-mails, over je prioriteiten en over je energie! Want gedachteloos meegaan in de waan van de dag leidt meestal niet tot de meest enerverende werkdag. Weer zo'n dag waarop je je 's avonds afvraagt wat je toch hebt gedaan en waar je zo moe van bent…

Maar hoe dan wel?
Wil jij effectiever gaan werken? Of heb je behoefte aan meer efficiency? 
Het eerste wat je dan moet doen is het volgende:

--> Neem de tijd om bewust beslissingen te nemen over de organisatie van je werk. Doe dat door elke dag hier een half  uur tijd voor te reserveren. Start je dag met tijd voor planning en organisatie en duik niet gelijk de inhoud in.

--> Lukt dit goed? Plan dan een moment aan eind van je werkweek om terug te blikken, overzicht te creëren en vooruit te kijken naar volgende week. 

Heel veel succes gewenst!

En mocht je dit toch erg lastig blijven vinden? Schroom niet om contact op te nemen voor wat hulp en een steuntje in je rug. Want iedereen kan dit leren!