Mijn blogs | Je uitstelgedrag aanpakken
13 januari 2022

Je uitstelgedrag aanpakken

Er is weer een nieuw jaar begonnen. Traditioneel hét moment om stil te staan bij verandering, vernieuwing en goede voornemens.

Al begonnen aan de grote schoonmaak nadat de kerstboom het veld moest ruimen?

Of in de kerstvakantie je mailbox even lekker opgeruimd?

En wellicht heb je zelfs lekker orde op zaken gesteld en een mooie nieuwe takenlijst gemaakt?
In elk geval complimenten voor jou als je dit gelukt is, want een goed begin is het halve werk!

Nu nog je nieuwe gedrag volhouden! Dat is vaak de grootste uitdaging. En voor je het weet ben jij de taken op die keurige takenlijst weer aan het uitstellen en  loopt jouw mailbox zo weer overvol.

In mijn vorige blog schreef ik hoe het komt dat je niet aan je taken toekomt. Ik schreef toen al dat uitstelgedrag hier voor een groot deel debet aan is. Ik gaf 3 tips om je uitstelgedrag aan te pakken.

In deze blog ga ik iets dieper in op dat uitstelgedrag. Hoe wordt het veroorzaakt en wat kun jij eraan doen.

Procrastinatie

Procrastinatie is een mooi woord voor uitstellen, de letterlijke vertaling is: 'uitstellen tot morgen', of ook wel: 'iets doen tegen beter weten in'. Je stelt dus zaken uit ondanks dat je weet dat niet zo\'n goed idee is. 

Waarom doen we dat eigenlijk? Dat komt door de negatieve emoties die daarbij komen kijken. We stellen meestal de zaken uit die we niet leuk, vervelend of moeilijk vinden. We ervaren dan frustratie, angst, verveling of onzekerheid. En vervolgens stellen we uit, uit weerstand tegen die confronterende emoties.

Uitstelgedrag komt dus meestal niet voort uit slecht timemanagement of een andere slechte karaktereigenschap. Je brein wil gewoon de nare emoties die bij een taak horen vermijden en besluit dus uit te stellen.

Dit leidt tot een kortstondige verlichting (je doet die nare taak niet) en bijbehorende opluchting. Dat is de korte termijn beloning voor je brein. En waarschijnlijk doe je vervolgens iets anders dat fijn voelt (even lekker scrollen op Instagram of FB) en sus je ook daarmee jezelf, althans op korte termijn.

Voor de langere termijn creëer je hiermee echter waarschijnlijk nog meer negatieve emoties. Want het steeds maar uitstellen maakt dat je boos wordt op jezelf en dat kan nog meer stress voor de toekomst veroorzaken want de deadline komt steeds dichterbij.

Uitstelgedrag aanpakken

Wil jij je uitstelgedrag aanpakken dan zul je eerst moeten beseffen dat het niet veroorzaakt wordt door slecht timemanagement of gebrek aan motivatie. Je zult de confrontatie aan moeten gaan met de emoties.

Dit kun je als volgt aanpakken:

Manier 1: Denk goed na over waarom je uitstelt. Welke emoties komen hierbij kijken? Waar worden ze door veroorzaakt? En wat gebeurt er in je lijf als je hierbij stil staat? En zijn ze wel reëel, die emoties? Het helpt vaak om dit met iemand te bespreken en samen na te denken hoe je deze gevoelens een plek kunt geven terwijl je toch die taak oppakt. Bijvoorbeeld door je taak in kleinere stappen op te breken.

Manier 2: Bepaal de eerstvolgende actie. Dus wat zou je kunnen doen, nadat je de taak die je steeds uitstelt gedaan hebt. Actie zorgt voor motivatie. Je houdt je brein een beetje voor de gek om zo minder met de negatieve emoties geconfronteerd te worden.

Denk hierbij ook nog even aan de tip van vorige keer over het opknippen in kleine acties. Tegen kleine stappen heeft je brein minder weerstand dan tegen grote.

Manier 3: Zorg dat je mogelijke afleiding zoveel mogelijk elimineert. Dus die telefoon met je social media apps, leg hem ergens anders in huis en zet hem uit. Creëer obstakels tussen jezelf en de afleiding. En vice versa geldt het ook. Alles wat we uitstellen, zorg dat je de obstakels verwijdert voor alles wat je uitstelt. Bijvoorbeeld: heb jij moeite met e-mail beheer, vraag uitleg over hoe het werkt zodat het gemakkelijker wordt. Moeite met een lastig rapport? Zoek een voorbeeld van iemand anders, waarom het wiel opnieuw uitvinden als er een kapstok kan zijn om mee te werken? Enz.

Zou je wel eens een analyse willen of willen sparren over jouw timemanagement en over hoe jij omgaat met uitstelgedrag en het stellen van prioriteiten?

Overweeg dan een coachtraject met mij. Samen gaan we kijken wat jij zou willen veranderen in je manier van werken, we stellen doelen en gaan daar samen aan werken in een traject van 3-4 gesprekken. Onderdeel hiervan zijn zeer praktische tips om je mailbeheer efficiënter en makkelijker te maken en je taken- en prioriteitenlijst te beheren.

Je kunt altijd eerst contact opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.